2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rómában szüretet ábrázoló ókori mozaikot találtak

2005. január 26. 15:13

Három meztelen férfi tapossa a szőlőt egy kádban. Fejükön szőlőlevél-koszorú. A negyedik fuvolázik, az ötödik pedig még fürtöket szed a kosarába. A mozaik a római Traianus-termák alatt talált legújabb lelet.

A 3x2 méteres fehér alapú mozaikot egy elektronikus szem látta meg először az Oppius-dombon, ahol az ásatások folynak. A hely a város régészeti szívében van, egy zöld szögletben, néhány méterre a Colosseumtól - írja az olasz Il Messaggero című napilap.

A Róma városa által finanszírozott feltárások már évek óta folynak, és új lendületet akkor kaptak, amikor 1998-ban megtalálták a "Festett várost", majd a "A filozófus és a Múzsa" című mozaikokat. A "Szüretet" akkor fedezték fel, amikor az elmúlt hónapokban a járatok megerősítése és vízhatlanná tételekor az egyiknek a falán lyuk keletkezett, amelyet a barlangászok átkutattak.

Walter Veltroni, Róma polgármestere szerint a mozaik az utóbbi évek egyik legjelentősebb lelete. Ő mutatta be a sajtónak a barlangászok által készített képeket és filmet. A termákat i.sz.109-ben építették damaszkuszi Apollodórosz tervei alapján. Sajnálatos módon azonban éppen a nérói Domus Aurea fölé, amely a régészek szerint éppen olyan eredménnyel járt, mint amikor a Vezúv hamuja betemette Pompeit.

A terület kb. hat hektáros és még csak egy kis részét tárták fel, bár vannak olyan részei, amelyekről tudtak már a 18-19. században. Erről a reneszánsz felfedezőknek a falra vésett firkái is tanúskodnak. Az ásatások folytatódnak és a távlati cél egy nagy régészeti park létrehozása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár